GY.I.K.

Regisztráció

 

Regisztrálnom kell-e minden esetben, a honlap használatához?

A honlapunkon történő keresés mindenfajta regisztráció nélkül lehetséges!

Milyen előnyökkel jár, ha regisztrált felhasználó vagyok?

Regisztrált felhasználóként a jogosultságok folyamatosan bővülnek, jelenleg a képeslap adatbázisban nyílik lehetősége kulcsszavak hozzáadására, geokódolásra (Google Maps vagy Open StreetMap) és saját album létrehozására. Ezen kívül a portál bizonyos felületein lehetőséget biztosítunk a véleményezésre.

 

Anyagok letöltése, felhasználása

 

Hogyan juthatok hozzá a megtekintett képeslapokhoz, térképekhez stb.?

Az adatszolgáltató intézmények kifejezett kérése volt, hogy a képek nagy felbontásban jelenjenek meg honlapunkon, viszont letölteni ne lehessen őket. A honlapon fellelhető nagyfelbontású digitális tartalmakat minden esetben az adott intézménytől kell megkérni, megvásárolni. A megvásárlás módjáról és a hozzájutás feltételeiről az adott intézménynél kell érdeklődnie. 

 A közgyűjteményi adatbázisban közzétett digitális tartalmak szabadon felhasználhatók-e, akár publikációs célra is, vagy van-e ennek bármilyen feltétele?

A közgyűjteményi adatbázisban közzétett digitális tartalmak oktatási célra szabadon felhasználhatóak a szerző/tartalomgazda adatainak pontos megjelölésével. Az anyagok felhasználása egyéb célból (pl. haszonszerzés) azonban szigorúan tilos!

Teljes könyvet le lehet-e tölteni?

A könyveket 25 oldalanként tudja letölteni.

 

Anyagok feltöltése, csatlakozás az adatbázist bővítők körébe

 

Közintézményként szívesen csatlakoznánk a Hungaricana projekthez, mi a teendőnk?

Jelentkezési szándékát, adataival együtt, kérjük írásban jelezze felénk! A beérkezett jelentkezéseket a soron következő szerkesztőségi ülésen fogjuk napirendre venni. Későbbiekben a szerkesztői ülés döntésének függvényében vesszük fel a kapcsolatot a jelentkező intézményekkel egyeztetés céljából.

A csatlakozáshoz milyen technikai paraméterek szükségesek?

A jelentkezés pozitív elbírálását követően először megvizsgáljuk a megosztani kívánt tartalmakat, majd megvitatjuk a technikai paramétereket a tartalomgazdával.

 

Az adatbázisokról, keresés az adatbázisban

 

A "Mária Terézia úrbéri tabellák adatbázisát kutatom épp, és sajnos nem találom az XY településre vonatkozó dokumentum képét. Érdeklődni szeretnék, hogy fel fogják-e tenni a dokumentumot?

Minden olyan kép megtalálható az adatbázisban, amely dokumentumok az érintett intézményekben rendelkezésre állnak. Ezek szerint az XY dokumentumok nem állnak rendelkezésre, elvesztek, megsemmisültek. Nem várható tehát ennek a feltöltése.

Egy 1954-es büntetőügyben az illető személyi adatai "jogszabály alapján védettség alatt állnak",
- mi ennek az oka?
- pontosan melyik ez a jogszabály?
- ez a "zárolás" mennyi ideig tart?

A személyes adatok kutathatóságáról a levéltárakról szóló törvény (1995. évi LXVI. törvény) 24. §-a rendelkezik. Ennek alapján a személyes adatok – a törvényben meghatározott kivételekkel - az érintett halálozása után 30 évvel, ha a halálozás időpontja nem ismert, akkor a születés után 90 évvel, ha születés és a halálozás időpontja sem ismert, akkor az irat keletkezése után 60 évvel válnak bárki számára kutathatóvá és nyilvánossá csak ezek az adatok tehetők. A levéltárban betekintés a hivatkozott törvényben meghatározott kivételes esetekben lehetséges.

Van-e lehetőségem arra, hogy a népszámlálások kérdőíveibe betekintést nyerjek?

Népszámlálási egyéni kérdőívek általában nem maradtak fenn, mert azokat a régi népszámlálások feldolgozása után megsemmisítették. A régi népszámlálások közül az 1941. évi népszámlálás lakásívei maradtak fenn a Fővárosi Levéltárban, ezek azonban csak a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kutathatók. Az ügyben forduljon a levéltár kutatószolgálatához.

Befolyásolja-e a keresés eredményességét az, hogy milyen írásmódot használok?

A nevek írásmódja különböző lehet, ezért sok esetben többféleképen érdemes próbálkoznia.

Miért nem jelennek meg az oldalon bizonyos anyagok?

Előfordulhat, hogy bizonyos anyagok frissen lettek beépítve az adatbázisba, itt a jogi háttér tisztázása folytán megtörténhet, hogy némely anyag átmenetileg nem megtekinthető, de már kereshető.

 

Hibák észlelése az adatbázisokban.

 

Van-e lehetőségem adatok javítására?

Felhasználóként a közintézmények által előállított metaadatokat nem lehet szerkeszteni, amennyibe hibát észlel, kérem, jelezze azt nekünk.

 

NKA pályázatok

 

Érdeklődnék, hogy az oldalra feltöltött NKA pályázati beszámolók a feltöltés után mikor válnak láthatóvá a honlapon?

A feltöltés nem automatikus, az űrlapokat kollégáink minden esetben átnézik, s csak az után kerülnek közreadásra. Megértését előre is köszönjük!

 

Általános kérdések

 

Milyen böngészőre van optimalizálva a honlap?

A honlap Google Chorme böngészőre van optimalizálva, így ha ön más böngészőt (pl. Mozzilla Firefox, Opera, Safari, stb.) használ, a honlap megjelenése és funkcionalitásai módosulhatnak.

Birtokomba került anyagok érdekelhetik-e önöket?

Köszönjük, hogy gondolt ránk, de nekünk sajnos nincs kapacitásunk anyaggyűjtésre, kérdezze az anyagtípushoz kapcsolódó közintézményt, közintézményeket.

Tudnak-e nekem segíteni családfa kutatásban?

Sajnos nem áll módunkban ebben segíteni önnek.