Képcsarnok

Képcsarnok

Tovább az adatbázishoz

A Hungaricana folyamatosan bővülő Képcsarnok szolgáltatása jelenleg 18 intézmény sok százezer képi dokumentumát adja közre, amelyek között a képeslapok és archív fotók mellett metszetek, sőt gigapixel felbontású festmények, falikárpitok is nagy számban megtalálhatóak. Célunk, hogy Magyarország legjelentősebb vizuális gyűjteményeit mindenki számára ingyenesen, áttekinthető módon tegyük közzé a 21. századi technológiák adta plusz szolgáltatásokkal felvértezve. Így a közös keresés mellett lehetőség van gyűjteményenkénti böngészésére, egyes dokumentumok tárgyszavazására, festmények, képzőművészeti alkotások szupernagyítására,valamint a szolgáltatáshoz térképi megjelenítés is csatlakozhat, ha az párosítható egy földrajzi hellyel, településsel.

Főbb gyűjtemények

Közösségi munka

Az egyes képi dokumentumok térképen történő pontos elhelyezését egy egyszerű és ingyenes regisztráció után közösségi munkában bárki megteheti.

A térképi elhelyezés mellett minden képcsarnokban szereplő dokumentumhoz tárgyszavak, szöveges megjegyzések is fűzhetők. Ezt szintén bármely regisztrált felhasználó megteheti, ezzel is segítve a gyűjteménygazdákat és a többi felhasználót.

Képi tartalmak letöltése és a továbbhasznosítás feltételei

A képeket őrző tartalomgazda intézmények egymástól gyakran eltérő elvek szerint teszik közzé online gyűjteményeiket. Amennyiben a képi tartalom felett aktív a „Letöltés” gomb, úgy közvetlenül vagy a tartalomgazda oldalára ugorva szabadon letölthető az adott kép.

Amennyiben a „Letöltés” gomb nem aktív, úgy a kép mellett feltüntetett tartalomgazdának tud a „Kapcsolatfelvétel” gombbal üzenetet küldeni. Ez utóbbi a legegyszerűbb módja az egyéb észrevételek, információ kérések továbbításának is.

Minden képi tartalom esetében, így a szabadon letölthetőknél is általános szabály, hogy publikálási célra történő továbbhasznosítás esetén, a tartalomgazda írásos engedélyét kell kérni.