A projektben részt vevő intézmények: 

  • Herman Ottó Múzeum
  • Minőségműhely Kft. – Dicső Ágnes festményrestaurátor
  • Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria

A megvalósítás éve: 2017. május 3. – 2017. november 6.

Helyszín: A restaurálási munka elvégzésének helyszínét a Szépművészeti Múzeum biztosította a Magyar Nemzeti Galéria restaurátorműhelyében.

NKA támogatás összege: 1.800.000 Ft

A projekt leírása: 

Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) Öreg halász című nevezetes festménye az életmű portrészerű alkotásainak meglehetősen szűk köréhez tartozik, és mint titokzatos, szélsőséges érzelmeket tömörítő szimbolikus figura, a művész egyfajta mitikus önarcképének is tekinthető.

A festmény a közismert miskolci orvos-műgyűjtő, Dr. Petró Sándor halála után, 1977-ben került a Herman Ottó Múzeum gyűjteményébe. 1980-tól kezdődően a mai napig folyamatosan kiállításokon szerepel. Állandó helye a miskolci múzeum Képtára, ahonnan rangos hazai és külföldi időszaki kiállítások céljaira újra és újra kölcsönadásra került az utóbbi évtizedekben. A 2000-es évekre nyilvánvalóvá vált, hogy a mozgatásokkal és utaztatásokkal jelentős igénybevételnek kitett műtárgy, noha állapota azonnali beavatkozást nem igényelt, hamarosan restaurálásra szorul.

Csontváry 2015-ös budapesti életmű-kiállítása alkalmával valóban időszerűvé vált, hogy a múzeum napirendre tűzze a festmény megújításának ügyét. A kiállításon a múzeum gyűjteményében lévő összes Csontváry-mű szerepelt, melyek folyamatos restaurátori felügyeletét Dicső Ágnes festményrestaurátor végezte. A Herman Ottó Múzeum Dicső Ágnes személyében tapasztalt és körültekintő szakértőre talált, akinek a kiállítást követően hamarosan megbízást adott az Öreg halász restaurálására. A kép hátoldalán olvasható feliratból tudni lehetett, hogy a festmény utoljára 1964-ben, több mint ötven évvel ezelőtt esett át restaurátori kezelésen.

A restaurátori felmérés arra mutatott rá, hogy az elöregedett hordozóvászon rossz állapota miatt a festékrétegek meggyengültek, és ezért minden mozgatáskor könnyen megsérülhetnek. Erről tanúskodtak a kép teljes felületén látható vízszintes irányú mély repedések. Így a beavatkozás célja elsősorban a hordozóvászon és vele együtt a festékrétegek megerősítése volt. A fél éven át tartó restaurálás ugyanakkor minden olyan műveletre kiterjedt – beleértve a tisztítási folyamatot és a kép esztétikai helyreállítását –, aminek köszönhetően a festmény visszanyerhette az eredeti szín- és formavilágához közeli állapotot.

A projekt meglehetősen magas költségeit a múzeum nem tudta volna önerőből fedezni. Megvalósulását a Nemzeti Kulturális Alap támogatása tette lehetővé, amit a miskolci lakosság – magánszemélyek, vállalkozások és intézmények – nagylelkű támogatással egészített ki. A restaurálás ügye így nemcsak egy kiemelkedő jelentőségű nemzeti műkincs hosszú távú megőrzésének biztosítását, hanem a művészet körül kibontakozó társadalmi összefogás emlékezetes példáját is jelentette.

A kép adatai:
Öreg halász, 1902 körül
olaj, vászon, 59,5 x 45 cm, J.n., Ltsz.: P.77.66.

Jellemző adatok: A restaurált műalkotás 2017. decemberében került vissza a Herman Ottó Múzeum Képtárának állandó kiállításába. Azóta folyamatosan látogatható és megtekinthető.

Kapcsolódó linkek: 

http://www.hermuz.hu/hom/index.php/hu/palyazati-beszamolok