1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak térinformatikai adatbázisa

Az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak térinformatikai adatbázisa az 1956. október 23-tól 1957 tavaszáig erőszakos halállal, nagy valószínűséggel a forradalmi eseményekkel összefüggésben elhunyt személyek adatait jeleníti meg térképen kereshető formában.

A budapesti halotti anyakönyvekben szereplő információkat más rendelkezésre álló forrásokkal egybevetve a halottak száma 2500-3000 főre tehető. Körülbelül 2200 ismert áldozat adatai szerepeltek Horváth Miklós és Tulipán Éva In memoriam 1956 címmel a Zrínyi Kiadó gondozásában 2006-ban megjelent kötetében. A térinformatikai adatbázisban jelenleg a Budapesten elhunyt kb. 1700 nevesíthető áldozat adatai szerepelnek mai és közel egykorú térképre vetítve, kereshető formában.

A térképen megjelenő körök nagysága és a bennük szereplő szám az adott városrészben a forradalom és szabadságharc küzdelmeiben vagy azokkal összefüggésben elhunyt áldozatok számát jelzi. A térképre nagyítva a körök a halálesetek helyszínei szerint elkülönülnek. Ha a kurzort a körök fölé visszük, megjelennek az adott helyszínhez köthető áldozatok halálára vonatkozó főbb adatok. A számozott körökre kattintva az áldozatok személyes adatai és a halálesetre vonatkozó, részletes információk is láthatóvá válnak. Emellett lehetőség van a keresés szűkítésére, az adatok időpont és név szerinti szűrésére is.

A térinformatikai adatbázis részletes leírása és elkészítésének módszertani háttere az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának internetes folyóirata, a Betekintő 2016/3. számában megjelenő tanulmányban olvasható.

Az adatbázis a rendelkezésre álló források jellege miatt sem lehet teljes, az abban szereplő adatok több esetben pontosításra szorulhatnak. Az ezzel kapcsolatos észrevételeket, esetleges kiegészítő információkat köszönettel várjuk az 1956.aldozatok@gmail.com címre.

Tulipán Éva, történész kutató, HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum
Molnár Gábor, tudományos főmunkatárs, MTA-ELTE Geológiai, Geofizikai és Űrtudományi Kutatócsoport


Rétegek

Szűkítés

Haláleset dátuma: és között

Keresés névre: