Lakás adatszolgáltatási ívek, 1944

Tovább a Levéltári iratgyűjtemények oldalra

Ismertető

 

A zsidónak minősített budapesti lakosságot 1944 júniusában sárga csillaggal megjelölt házakba költöztették össze. Ennek előkészítése gyanánt Budapest helyettes polgármestere 1944. május 30-án elrendelte valamennyi fővárosi lakás és bérlő összeírását. Az összeíráshoz kiadott és június 1-én szétosztott adatszolgáltatási íveket a háztulajdonos vagy házfelügyelője 24 órán belül köteles volt kitölteni. A formanyomtatványokon a lakások lakbérét, szobaszámát, utcai vagy udvari fekvését, valamint a háztulajdonos és valamennyi bérlő „zsidó” vagy „nem zsidó” mivoltát kellett feltüntetni. (Részletesen lásd: http://holocaust.archivportal.hu/temak/ki-kell-menni-zsidonak-lakasabol-csillagos-hazak-kijelolese-budapesten.) Mindeddig úgy tudtuk, hogy a kitöltött adatszolgáltatási ívek nem maradtak fenn, feltételeztük, hogy – miként a székesfőváros lakásügyi ügyosztályának teljes második világháború alatti anyaga – ezek is megsemmisültek az ostrom alatt. 2015 szeptemberében azonban az V. ker. Kossuth tér 13–15. sz. ház egyik lakásának felújítása során a közfal kibontásakor mintegy 7000 oldalnyi ív került elő. Az adatbázis teljes terjedelemben tartalmazza a digitalizált íveket és rajtuk található minden érdemi adat kereshető.

A rekordok tartalmazzák a lakóházak adatait: cím, helyrajzi szám, az épület magassága, építési éve, a zsidónak minősített (sárga csillag viselésére kötelezett), valamint az erre nem kötelezett (nem zsidónak minősített) tulajdonosok és főbérlők számát, valamint a lakás minősítését (zsidók vagy nem zsidók által lakható). A tulajdonosok nevét és lakcímét, valamint a főbérlők nevét, lakásának emelet- és ajtószámát, a lakás évi bérét, szobaszámát, utcai vagy udvari fekvését.

Keresési tippek:

 Keresés helyre (kerület / utcanév / házszám / helyrajzi szám, számlálójárás):

 • Használjuk az összetett keresést, azon belül a HELY index-ben keressünk.
 • A keresőkérdés alapértelmezésben az AND operátort érvényesnek tekinti, tehát ha a kulcsszavakat szóközzel választjuk el, akkor mindazok az oldalak bekerülnek a találati listába, amelyekben mindegyik szó előfordul. Ennélfogva tetszőleges sorrendben meg lehet adni a kulcsszavakat, pl: XI. kerület, XI. kerület Ibrahim utca, Ibrahim utca XI. kerület, stb.
 • Ha az oldalon belül az ugyanazon mezőben előforduló kulcsszavakra kívánunk keresni, például olyan házakat keresünk, melyek a Stefánia úton vannak, és helyrajzi szám is meg van adva hozzájuk, akkor HELY indexben az S operátort kell használni  Stefánia S helyrajzi szám. Azaz ilyenkor nem szóközzel választjuk el a keresőkérdéseket, hanem a nagy S betűvel.
 • Ha ugyanezen mezőben olyan helyrajzi számokat keresünk, amelyek 324-el kezdődnek: helyrajzi S 324*

 Keresés személyekre:

 • Nevek keresésére használjuk a NÉV index-et az összetett keresésnél.
 • Pl. Tóth, Stein*

Kombinált keresés névre és helyre:

 • Az S operátort használjuk, keressük pl. a XIV. kerületben lakó Tóth-okat. Ilyenkor egyszerre két indexben keresünk, a HELY-ben és a NÉV-ben. Ebben az esetben nem a mezőn belül kell írni az S operátort, hanem a keresés szerkesztésénél (lásd kép). Kiválasztjuk a HELY indexet,  beírjuk idézőjelek között hogy "XIV. kerület" , átlépünk a következő keresőmezőbe, kiválasztjuk a NÉV indexet, és beírjuk, hogy Tóth. A beírás után alapértelmezésben azt az operátort rakja a két keresőkérdés összekombinálásához a rendszer, ami ki van választva (a képen az AND operátor). Ha csak az ott lakó Tóth-okra vagyunk kíváncsiak, ezt kell átírni az S operátorra.
 •  
 • ugyanígy tudunk a sárga csillag viselésére kötelezettekre keresni név vagy hely kombinálásával:

 Pontos kifejezésre keresés:

 • tegyük idézőjelbe a keresőkérdés(eke)t. Például tudjuk, hogy a leírás mezőben van "A ház minősítése: Zsidók által lakható", akkor ezt így idézőjelbe téve tudjuk azokat a házakat megtalálni, amik zsidók által lakhatók voltak
 • ugyanígy az összes sárga csillag viselésére kötelezett személy megtalálásához tegyük idézőjelbe a keresőkérdést: "Sárga csillag viselésére kötelezett: Igen" Itt lehet használni az egyszerű keresést is, ami az összetett keresés "Minden Mező" index-ének a használatának felel meg.

A karakterhelyettesítők használata (*: bárhány karakter, ?: 0 vagy 1 karakter, !:  pontosan 1 karakter) is javasolt.

Böngéssze az adatokat a térképen!

Lakás Adatszolgáltatási Ívek Térképen