Budapest Időgép

Tovább az adatbázishoz

Ismertető

Ön a Budapest Időgép új felületével találkozik, amely a különböző térkép rétegeket egy felületen nyújtja. A térképek listáját a bal felső részen lévő „Rétegek” ikonnal tudja megnyitni. Az egyes ingatlanokhoz kapcsolt georeferált adatokhoz és forrásokhoz úgy tud eljutni, hogy a megnyitott oldalsó böngészősávban kiválasztja az „Adatok” elemet. Ezzel megjelennek a térképeken a mai helyrajzi számok, ezekre kattintva tudja előhívni az érintett ingatlan adatlapját. A felület fejlesztése folyamatban van, várjuk szíves észrevételeit.

Kapcsolatfelvétel

Az Időgép nem egyszerűen történeti adatok lekérdezését teszi lehetővé, hanem a térben és időben történő barangolást kínálja interaktív térképeken keresztül, gyors és egyszerű átlépéssel a különböző időmetszetek között. Tanulmányozhatjuk a város átalakulását, kereshetjük a korabeli helyszíneket és eljuthatunk az egyes telkek, házak történetére és lakóira vonatkozó levéltári forrásokhoz is. Az Időgép mögött a Hungaricana hatalmas adatbázisa áll, amely több millió oldalnyi digitalizált forrásanyagot tartalmaz, a város lakóira és épületeire nézve pontosan helyhez és időhöz köthető adatok tömegét nyújtva. Célunk, hogy fokozatos fejlesztéssel mindez a történeti térképeken barangolva, könnyen, gyorsan, szórakoztató formában is elérhető legyen. Jelenleg, első lépésként, az alábbi forrásokat találhatjuk meg az Időgép segítségével is:
– 2015 őszén egy Kossuth Lajos téri lakás fala mögül szenzációs módon előkerült 1944. évi lakás adatszolgáltatási íveket
A 19. század végén és a 20. század elején vezetett telekkönyvi betéteket (a tulajdoni lapok elődeit), melyek a tulajdonos változások regisztrálásán túl család-, társadalom- és gazdaságtörténeti adatok tömegét nyújtják Budapest nagyvárossá válásának időszakából
– Épület terveket ugyanebből a korból, fényképeket és képeslapokat.

Az Időgép elmélyült kutatómunkára éppúgy alkalmas, pihentető kikapcsolódásra.

A Budapest Időgép alkalmazásban öt kiemelt időmetszet (1837-1946) a korabeli legrészletesebb nagy felbontású térképek alapján készült. A város szerkezetének átalakulása ezen, esetenként számos nagy formátumú szelvényből összeillesztett digitális térképek segítségével tanulmányozható. A különböző korú térképeken egyszerre kereshető a térképeken előforduló valamennyi egykorú név (utcák, terek, városrészek, épületek stb). A nézetet meg is lehet „dönteni”, térben megjeleníteni (Ctrl + egér kombinációval). A találatokat a térképen kék kijelölés jelzi, a listára kattintva a térkép nézete a megfelelő objektumra ugrik. Az eredeti papíralapú térképek szelvényeit méretük miatt soha nem rakhatnánk úgy magunk elé, hogy ilyen részletességgel egyben lássuk a várost.

Ezeken kívül ma már elérthető ugyanezen a felületen öt időmetszet vektorizált térképe is, amelyeken az utca vonalak informatikailag is „kirajzoltak”, így utcanév keresésre a térkép a megfelelő helyre ugrik és 29 válogatott, a korabeli város(ok) egészét vagy egy részét lefedő georeferált térkép, amelyek az Arcanum Térképek is megtekinthetők.

A Budapest Időgép alkalmazásban juthatunk el az egyes ingatlanokhoz kapcsolódó forrásokhoz. A térképen helyrajzi számmal kivilágított telkeken a helyrajzi számra kattintva nyílik meg a telek történeti topográfiai leírása (amennyiben szerepel a Topográfia adatbázisban) megjelennek a környékhez kapcsolódó fotók, valamint itt találhatók a levéltári forrásokhoz vezető linkek. A „Történelmi térképek” felirat alatt kínált beállítási lehetőségek használatával könnyedén változtathatjuk, hogy alaptérképként a mai utcatérkép, vagy valamelyik georeferált történeti vagy vektoros térkép szolgáljon.

Újdonságként néhány épület 3D rekonstrukciója is megtekinthető.

Az Időgép oldaláról is elérhetők a Budapestről 1944-ben készült légi felvételek. A Magyar Királyi Légierő 1944 áprilisában, az első nagyobb angolszász bombázások után pár nappal, kis magasságból végigfényképezte Budapest találatokat kapott kerületeit. A nagyjából 550 légi felvétel negatívjai a közelmúltig a Hadtörténeti Levéltárban voltak kutathatók. Ezek az anyagok váltak elérhetővé az Arcanum és a Fortepan erőfeszítéseinek köszönhetően precíziós összeillesztéssel, a feleslegek kivágásával, a torzítások csökkentésével és georeferálással.

A Budapest Időgép alkalmazásban használható az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak térinformatikai adatbázisa, mely az 1956. október 23-tól 1957 tavaszáig erőszakos halállal, nagy valószínűséggel a forradalmi eseményekkel összefüggésben elhunyt személyek adatait jeleníti meg térképen kereshető formában.

A Budapest Időgép Budapest Főváros Levéltára, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara (3D rekonstrukciók) és az Arcanum Adatbázis Kft együttműködésében a Nemzeti Kulturális Alap valamint Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulója alkalmából a Fővárosi Önkormányzat támogatásával valósult meg.